VR:n lippu-uudistus eli puskista on hyvä huudella

Kuinka tehdään onnistunut lippu-uudistus?

Sellainen, jossa uudistetaan koko hinnoittelumalli, taustalla olevat tietojärjestelmät ja kenties merkittävin myyntikanava (eli verkkokauppa)?

Kannattaa aloittaa hehkuttamalla uudistusta etukäteen omassa Facebook-ryhmässä ja mediassa, herättää ihmisten kiinnostus positiivisella tapaa pitkästä aikaa. Mitä se VR nyt tekee? Mikähän se uusi hinnoittelu nyt on? VR uudistuu, mitä ihmettä?

Sitten kannattaa kertoa ettei hintoja julkaista ennen kuin 14.9.2011.

Eikä sitä uutta verkkokauppaakaan pääse tiirailemaan ennen kyseistä päivämäärää.

Eikä siitä uudesta mallista voi oikein kertoakaan, sitten 14.9 näette. Paitsi että se on hieman samanlainen kuin halpalentoyhtiöillä, kun ostat aiemmin saat edullisemmin.

Kuinka paljon edullisemmin?
Ai niin, 14.9.2011.

Odotusarvo nousee.

Tiistaina 13.9 matkustan junalla Tampereelta Helsinkiin. Kysyn konduktööriltä uusista hinnoista: En tiedä, huomenna ne julkaistaan“.

14.9.2011, suuri aamu.

Menen jännityksestä tärisevin käsin verkkokauppaan, kauppa ei vastaa ja netti on väärällään tietoa siitä että koko paska on nurin.

Menen rautatieasemalle. Lippuautomaatti ei toimi. Toisten lippuautomaattien päälle on teipattu a4, jossa lukee ettei automaatti toimi. Menen junaan, kysyn konduktööriltä paljonko lippu maksaa. Konnari vastaa ettei tiedä, mutta “katsoo täältä laitteelta“.

Torstaina matkustan jälleen junalla, tällä kertaa Helsingistä Tampereelle. Automaatti ei toimi eikä asemalta pystytä myymään lippuja. Isot kyltit kehottavat ostamaan lipun junasta. Menen junaan. Henkilökuntaa ei näy koko matkalla.

“Suuri kysyntä yllätti”, sanoo VR. “Epätavallisen suuri kysyntä haittasi myyntiä”, sanoo VR. Tieto ja Accenture ovat syypäitä. Media ja yksittäiset ihmiset (minä mukaanlukien) herkuttelevat aiheella: “Taas epäonnistunut IT-projekti”.

Oliko IT-projekti epäonnistunut? Ehkä.
Oliko IT-infra alimitoitettu? Ehkä. En usko.
Oliko kysyntä aliarvioitu? Ehkä.
Oliko järjestelmäkokonaisuus testattu riittävälle tasolle? Ehkä. Uskoisin.

Olisi kiintoisaa tietää vastaus muutamaan kysymykseen – vastaukset varmaankin selventäisivät myös edellisiä:

 • Onko se ihme että kysyntä on suuri jos uudistuksia hehkutetaan ja hehkutetaan mutta ei kerrota (oikeastaan) mitään ennen tiettyä päivämäärää? Annetaan ymmärtää mutta ei ymmärretä antaa?
 • Onko se ihme, että ihmisiä kiinnostaa uusi hinnoittelu jos kerrotaan että se “muuttuu täysin”?
 • Onko se ihme että ihmiset ovat uteliaita?

Vastaan itselleni: ei ole ihme.

IT-projekti meni miten meni, veikkaan että ihan normaaliin malliin. Epäonnistuminen? Ei ehkä kuitenkaan (ainakaan aivan täydellinen).

Muuten?
Kannattaako mennä kalaan ja kauhistua kun koukkuun käykin isompi kala kun pystyy nostamaan veneeseen?

Jälkiviisas on helppo olla:

 • miksi hintojen tarkistus piti tehdä suoraan verkkokaupasta? Veikkaan että iso osa ihmisistä oli tullut ihmettelemään uusia hintoja (koska niitä ei kerrottu etukäteen). Jokainen ihmettelijä kuormitti kauppaa – jokainen hintahaku tehtiin dynaamisesti tietokantaan.
  • Olisiko voitu tarjota esimerkiksi staattisilla väliaikaisilla sivuilla hintatiedot yleisimmistä reiteistä?
 • onko uusi hinnoittelumalli oikeasti niin vaikea ettei sitä voinut kertoa henkilökunnalle etukäteen? Konduktööri ei tienny mitä maksaa lippu Pasilasta Tampereelle – mitä ihmettä?

Mitähän tähän loppuun nyt sitten sanoisi? 

Lippuautomaatti on oikeasti hyvä käyttää. Uusi hinnoittelu on oikeasti hyvä.

Pidän uudistuksen jälkeisestä toiminnasta, mutta en siitä miten uudistus tehtiin.

Ihmettelen suuresti sitä miten asia hoidettiin ennen uudistusta, sen aikana ja sen jälkeen.

Toivon, että VR uskaltaa käydä asian julkisesti läpi – onhan ylihuomenna kansallisen epäonnistumisen päivä.

Ei epäonnistuminen ole niin vakavaa kuin luulisi;)

2 thoughts on “VR:n lippu-uudistus eli puskista on hyvä huudella

 1. Noin niinkuin luotettavan, halvemman, PALJON paremmin saavutettavan ja aina ajoissa kulkevan kuljetus-järjestelmän edustajana voin vain nauraa partaani. Mitä vain tuo VR tuntuu tekevän, niin aina menee pieleen… uusimpana tämän syksyn tuntien myöhässä olemisen syynä oli jäätyneet lehdet raiteilla. Välillä tuntuu, et se kuuluisa suomalainen luonteen piirre, valittaminen olis iskenyt oikein vetureihin saakka.

  “Em määä ny tänääj jaksa lähtee viel, kun nukuttaa…”: sanoi pieni veturi-rukka….

  Tervetuloa meidän suomalaisten bussikuskien kyytiin, kun me toivotetaan heti hyvät huomenet.
  P.S 2007 oli kauhea lumimyrsky ja Hki-Pori pikavuoron kuski osui siihen kauheaan lumimyrskyyn. Ajoi kuulemma 50 km/h, kun ei 20 m pidemmälle nähnyt.
  Tästä huolimatta oli VAIN 45 min myöhässä!

  Ja VR oli lopettanut kokonaan kulut silloin…..

 2. Onkohan se nyt niin, että busseilu on _aina_ halvempaa, luotettavampaa jne? Jotenkin koen itse kovin vaivalloiseksi lähteä työmatkalle bussilla Tampereelta Helsinkiin. Ehkä olen vain ennakkoluuloinen.

Comments are closed.