Saanko esitellä Pekka Kukan eli Pecha Kuchan jalo taito.

Pekka Kukka, alias Pecha Kucha oli takavuosina muotia omassa kuplassani. Ei tullut syystä tai toisesta kuitenkaan itse kokeiltua. Jaa miksi ei?
Tuntui niin kovin vaikealta ja “kyllä nää menee näillä vanhoillakin seteillä, oon kyllä joskus kuullut siitä“.

Pecha kucha

Tänä vuonna harrastustoiminta antoi mahdollisuuden (=pakotti tutustumaan) hommaan tarkemmin. Huomasin ilokseni, että pecha kuchaaminen on todella opettavaista esittäjälle ja antoisaa esitystä seuraaville!

Seuraavassa käytännönläheinen katsaus pechauksen maailmaan. Joskus myöhemmin sitten tarkemmin siitä miten me hommaa teimme ja miksi.

Summataanpa lyhyesti mistä on kyse:

 • Pecha kucha – nopean esittämisen taito
 • Kehitettiin Tokiossa 2003 (arkkitehdit Klein Dytham, patentoitu (!))
 • Nimi kuvastaa keskustelun ääntä, puheen porinaa
 • 20 kuvaa / slidea
 • 20 sekuntia per kuva
 • Esitys etenee automaattisesti
 • Esityksen kesto yhteensä 6 minuuttia 40 sekuntia
 • Ympäri maailmaa pidetään Pecha kucha-iltoja, joissa yleensä 10-14 esitystä (listauksia esim tuolta: http://www.pechakucha.org/

Pecha kucha on siis nopean esittämisen taito, vajaassa seitsemässä minuutissa esitellään 20 slidea ja tarina soljuu mukavasti (=automaattisesti) – tai sitten ei;)

Miten se tehdään?

Template eli malline

Esityksen tekemiseen tarvitaan template (malleja verkko pullollaan, tässä meidän käyttämämme (ppt)). Oikeastaan et välttämättä tarvitse edes templatea vaan Powerpoint-esityksen jossa 20 kalvoa ja eteneminen säädetty automaattiseksi 20 sekunnin välein. (Ohjeet ppt, ohjeet Keynote).

Sisältö ja juoni

Sisältö on esityksen kuningatar ja kuningas. Jos sisältö on hukassa, on myös esitys hukassa.Suunnittele kuplettiin juoni, pidä mielenkiinto yllä. Tehokas lopetus on tehokas myös Pekka Kukassa.

Kannattaa hyödyntää esityksen muistiinpanoja ja kirjailla niihin asiat, joita haluaa sanoa. Paperista saattaa myös olla apua juonen hahmottamisessa.

Henkilökohtainen sisältö lähentää katsojia esittäjään oli aiheena sitten uuden tuotteen lanseeraus tai vaikkapa pecha kuchasta kertova esitys, Ole luova.

Kuvat

Pecha kucha on visuaalinen esittämistapa. Käytä mieluummin kuvia kuin (suurta määrää) tekstiä – 20 sekunnissa on hankala ehtiä edes lukemaan kaikkia tekstejä.

Laadukkaita kuvia löytyy netistä (esim unsplash), muista huomioida tekijänoikeudet!

Kuvien sisältöön kannattaa myös kiinnittää huomiota – vanhan latteuden mukaan yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.

Harjoittelu

Kokemus kertoo, että pecha kucha-esitystä kannattaa harjoitella. Vajaa seitsemän minuuttia on yllättävän pitkä aika, 20 sekuntia per kalvo voi olla kaikkea todella lyhyestä ikuisuuteen (jos juttu loppuu kesken – ja usko pois, joskus se loppuu:)).

Reenaa hommaa, edes kerran. Taitavakin esiintyjä näyttää tyhmältä tässä formaatissa – ainakin jos ei ole harjoitellut! Tekniikka ei ole sekään aukoton, automaattista etenemistä kannattaa vähintäänkin kerran testata ennen esitystä.

Esiintyminen

Esitystilanteeseen pecha kuchalla kannattaa käyttää “normaaleja” esiintymisoppeja:

 • ota kontaktia yleisöön
 • älä puhu taululle (tässä formaatissa otettava erityisesti huomioon)
 • muista juonilopetus on tärkeä!
 • ole luonnollinen, etenkin liikkuessasi
 • intohimo tarttuu, anna sen näkyä!
 • jos käytät mikrofonia, muista pitää sitä riittävän lähellä suuta

Itse pecha kuchaan liittyen löytyy näppäriä pikkuappiksia kännykälle helpottamaan 20 sekunnin kanssa pelaamista. (Esimerkki Androidille)

Välillä ajatus saattaa katketa, tässä auttaa se harjoittelu:) Jatka kuitenkin rohkeasti eteenpäin: älä kerro sliden sisältöä vaan tarina. 

Lopuksi

Pecha kucha on formaattina jonkin verran haastava. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla ja siis oikeasti kokeilla! Alle seitsemässä minuutissa saa tuotua vähemmän mielenkiintoisiin yritysesittelyihinkin (lisää) eloa.

Kokeilematta Pekka ei kuitenkaan lähde.

Kokeile rohkeasti!

(Jäi kaivelemaan? Tsekkaa vaikka Youtubesta pecha kucha-esityksiä.)